ipv6 ready

World IPv6 Day : Μια μέρα μετά

Αρκετά επιτυχημένη κρίνεται η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα IPv6, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν διάφοροι ιστότοποι. Για 24 ώρες χθες, περίπου 430 μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook και Yahoo, συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή του IPv6 που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η δοκιμή οργανώθηκε από την Internet Society, έχοντας σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα την παγκόσμια μετάβαση στο IPv6, αλλά και να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να συγκεντρώσουν χρήσιμα δεδομένα σχετικά με προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της IPv6 κίνησης, ίσως γιατί οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στο IPv6 ακόμα. Οι προσπάθειες πρόσβασης πάνω από IPv6 παρουσίασαν μια λογική αύξηση, η οποία οφείλεται κυρίως στην διαθεσιμότητα περισσότερων ιστότοπων πάνω από IPv6 για τους χρήστες που ήδη είχαν την ανάλογη πρόσβαση.

Το Facebook ανέφερε περίπου 1 εκ. επισκέψεις πάνω από IPv6 στην κεντρική ιστοσελίδα του και αποφάσισε να αφήσει τον ιστότοπο των προγραμματιστών του μόνιμα σε dual-stack.

Η Google ανέφερε ότι είχαν περίπου 65% περισσότερη κίνηση IPv6, αλλά δεν προέκυψαν προβλήματα, ούτε χρειάστηκαν να απενεργοποιήσουν κάποια συστήματα. Επίσης αποφάσισε να αφήσει το YouTube σε IPv6 προς το παρόν, εφαρμόζονται black-listing για τα δίκτυα που εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά (σε αντίθεση με το white-listing που εφαρμόζει στο DNS). Επίσημα στατιστικά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την αύξηση που παρατηρήθηκε στις μετρήσεις της Arbor Networks.

Arbor Networks - Percentage of IPv6 traffic of all Internet traffic

Και η Sandvine παρατήρησε κάτι αντίστοιχο στις δικές της μετρήσεις, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η Παγκόσμια Ημέρα IPv6.

Sandvine - IPv6 traffic

Βέβαια δεν έλλειψαν και τα μικροπροβλήματα, όπως το ότι οι κεντρικές σελίδες των ιστότοπων της Level 3 και της T-Mobile δεν δούλευαν για κάποιες ώρες, ή κάποιες σελίδες του NIST δεν ήταν προσβάσιμες πάνω από IPv6 ενώ η κεντρική ήταν (κάποιοι ανέφεραν πιθανό πρόβλημα λόγω PMTUD). Επίσης, ο ιστότοπος της Juniper εμφάνισε κάποια προβλήματα λόγω DNS έχοντας υλοποιήσει NAT in the cloud, ενώ ήταν και αρκετοί αυτοί που “ξέχασαν” να προσθέσουν το απαραίτητο glue record σε όλους τους DNS servers τους με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμοι από χρήστες με IPv6.

Τέλος, υπήρξαν και κάποιοι (ευτυχώς ελάχιστοι) που μάλλον το μετάνιωσαν κατά την διάρκεια της ημέρας και κάποια στιγμή απενεργοποίησαν την πρόσβαση πάνω από IPv6.

Θετικό στοιχείο της χτεσινής ημέρας είναι το ότι κάποιες εταιρίες άφησαν τους ιστότοπούς τους σε dual-stack ακόμα και μετά την λήξη του συναγερμού, δηλώνοντας έτσι ότι στηρίζουν το νέο πρωτόκολλο και ότι αισθάνονται ήδη έτοιμες.

Εντυπωσιακή ήταν (και παραμένει, με πτωτικές τάσεις όμως) η αύξηση της IPv6 κίνησης στο DE-CIX (του οποίου η Forthnet είναι μέλος).

DE-CIX Native IPv6 Traffic - Monthly Graph

Επίσης εντυπωσιακή είναι η αύξηση της IPv6 κίνησης της Hurricane Electric, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους IPv6 όσον αφορά τον αριθμό των IPv6 prefixes που ανακοινώνει.

Hurricane Electric - IPv6 Traffic

Το πιλοτικό IPv6 της Forthnet κύλησε χωρίς προβλήματα, έχοντας μεγαλύτερη αποδοχή από την αναμενόμενη για 1η μέρα. Πολλές ήταν οι απορίες που δημουργήθηκαν από συνδρομητές, κυρίως σχετικά με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται αλλά ακόμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη από CPEs που να υποστηρίζουν IPv6. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι πολλοί αποφάσισαν τελικά να πειραματιστούν με τον PPPoE client του υπολογιστή τους, μόνο και μόνο για να νιώσουν την εμπειρία του IPv6.

Η αναλογία IPv4/IPv6 επισκέψεων στο ipv6.forthnet.gr κυμάνθηκε στα επίπεδα του 10 προς 1, με πολλές από τις επισκέψεις να προέρχονται από τους ίδιους τους πιλοτικούς συνδρομητές της Forthnet. Οι περισσότεροι συνδρομητές χρησιμοποίησαν Windows 7 και Firefox για να συνδεθούν πάνω από IPv6, ενώ έκπληξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τα στατιστικά του Chrome.

Forthnet IPv6 - Browsers & OS

Στο δίκτυο κορμού της Forthnet παρουσιάστηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση την συγκεκριμένη μέρα για την IPv6 κίνηση (μεγάλο ποσοστό της οποίας οφείλεται στους πιλοτικούς συνδρομητές), με θετικά σημάδια και για το μέλλον.

Forthnet IPv6 - Traffic Sample

Τέλος, ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα την ίδια μέρα στην IPv4 σύνδεσή τους, σύμφωνα με το test-ipv6.forthnet.gr.

Forthnet IPv6 - test-ipv6.forthnet.gr

Στουν συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχουν στατιστικά και άλλα στοιχεία τα οποία συλλέχτηκαν από διάφορους ιστότοπους για τη χτεσινή ημέρα:

http://www.worldipv6day.org/participants-dashboard/

http://www.mrp.net/IPv6Day.html

http://www.akamai.com/ipv6

http://asert.arbornetworks.com/2011/06/world-ipv6-day-final-look-and-wagons-ho/

http://v6day.ripe.net/

http://hide.dnsalias.net/aaaa/worldipv6day.cgi

http://www.ipv6-taskforce.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=508

Share

1 comment to World IPv6 Day : Μια μέρα μετά

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>